2014. május 18., vasárnap

Adj egy méter esélyt, a helyi termékeknek!


A Helyi Piac Mozgalom kezdeményezte, hogy valamennyi magyarországi településen működő üzlet, - legyen az élelmiszert, zöldséget, vagy egyéb terméket forgalmazó üzlet - legalább egy folyóméter polcot biztosítson, a helyi termelők, gyártók, kézművesek, jó minőségű termékeinek.
Kérjük a helyi üzletek, áruházak tulajdonosait, hogy csatlakozzanak, az „Adj egy méter esélyt a helyi termékeknek!” akciónkhoz.Segítsék a helyi, családi gazdaságokra alapozott élelmiszer és más helyi termékek fejlesztését, az ebből élő helyi családok lehetőségének javulását, és nem utolsó sorban, hogy a családok asztalára jó minőségű helyi termékek kerüljenek.

Együttműködve más szakmai szervezetekkel, felügyeljük hogy a boltok polcain a jelenlegi jogszabályoknak megfelelő, és Helyi Termék Védjegy címkével ellátott termékek kerüljenek fel.

Ezekkel, a feltételekkel megfelelő minőségi garanciát tudunk biztosítani a vásárlók, és a kereskedő partnerek részére.

Az akció, és a csatlakozás részleteiről az alábbi címen, és elérhetőségeken tájékozódhat:

Helyi Piac Mozgalom
1088 Budapest, Múzeum utca 9.sz.
Tel: 06-30-282-28-53
E-mail: info@helyipiac.hu
Web: www.helyipiac.hu
Az első eredménye ennek a kezdeményezésnek:
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyola község vegyesboltjában adták át először azt az egyméternyi polcot, amelyre kizárólag helyben előállított termékek kerülhetnek fel. Az Adj egy méter esélyt a helyi termékeknek! akciót a Helyi Piac Mozgalom indította el, miután a törvényi változások is lehetővé tették e portékák értékesítését. Kezdeményezték, hogy valamennyi, magyarországi településen működő üzlet legalább egy folyóméternyi polcot biztosítson a helyi termelők, gyártók, kézművesek jó minőségű termékeinek. Pál Rudolf, az akció életre hívója kiemelte: a polcokra tett árucikkeken a Helyi Termék Szövetség által kibocsátott matrica, védjegy garantálja a minőséget és azt, hogy a terméket kizárólag ottani alapanyagokból, helyi munkaerő segítségével állítják elő. Mindez azért is fontos, mert egy község éves jövedelmének 75 százalékát a hatá­rain kívül költi el, s csak a fennmaradó rész vesz részt a település gazdaságában. Európa fejlettebb régiói­ban ez az arány éppen fordított.
(magyarhirlap.hu)