2013. március 8., péntek

Így szervezz bevásárló-közösséget!


Szaporodnak a bevásárló-közösségek, ami azt sejteti, hogy egyre nagyobb az igény a megbízható eredetű és minőségű termékekre. Megkerestük néhányukat, mondják el, hogyan érdemes belevágni. Íme néhány jótanács kezdőknek és haladóknak.

A bevásárló-közösség lényege, hogy a vásárlók közvetlen kapcsolatban vannak a helyi gazdákkal, és hétről-hétre vagy ahogy az adott terméknek szezonja van, tőlük rendelik az árut a közösség tagjainak. Az ezzel kapcsolatos szervezés – rendelés, szétosztás – is közösségi feladat, valamilyen szinten a közösség legtöbb tagja kiveszi a részét benne.
„Zavart minket, hogy a helyi gazdák tönkremennek, a boltok becsuknak, miközben a „globál” áruházban csak egyre rosszabb minőségű, agyoncsomagolt, zavaros eredetű élelmiszert lehet kapni” – írta Vassányi István, az egyik első honi bevásárló közösség, a Csiperke köralapító tagja néhány évvel ezelőtt egy cikkben a miértről.
A Csiperke kör 8 éve működik. István szerint a sikerre nincs recept, a lényeg, hogy a szabályokat minden csapat a saját igényei és lehetőségei mentén alakítsa.
A fenti igény nemcsak bennük fogalmazódott meg, azóta egyre szaporodnak a hasonló rendszerben működő kezdeményezések.
Erre figyelj, ha bevásárló-közösséget szervezel:
  • A közösség minden tagja vegyen részt a munkában, mindenki a maga kvalitásainak megfelelő feladatot kapjon.
  • Törekedni kell arra, hogy a termelők is megértsék, a heti rendelések teljesítése, az időnként felmerülő minőségi kifogások kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a vásárlók részéről töretlen maradjon a bizalom.
  • Figyelni kell rá, hogy olyan helyen legyen az átvételi pont, ahol egyébként is van forgalom, így nem okoz gondot, ha egy-egy délután sok ember fordul meg az adott helyszínen. Ezzel elkerülhető a konfliktus a szomszédokkal.
  • Nézzétek meg, hogyan működnek mások, kérjetek tanácsot tőlük, de a szabályokat a saját igényeitek szerint alakítsátok!
  • További tudnivalók a közvetlenül a termelőtől történő vásárlásról a TVE Közvetlenülc. kiadványában.


Néhány, már működő bevásárló-közösség elérhetősége
Szatyor Egyesület
Budapest
zoldszatyor@gmail.com
Fúzió Egyesület
Székesfehérvár
fuzio@kingsziti.hu
Kecskeméti Szatyor Egyesület
Kecskemét
kecskemetiszatyor@mail.com
Kiskunfélegyházi Szatyor Klub
Kiskunfélegyháza
Kiss.kalman.tibor@gmail.com
Natúr Kosár
Érd
naturkosar@gmail.com
Kiskosár Vásárló KözösségEsztergomkiskosaresztergom@gmail.com



Hogyan működik a Zöldségdoboz rendszer?


Hogyan működik a Zöldségdobozrendszer ?



Az AMAP (francia mozaik szó, jelentése:Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért)rendszer azon közösségi elven, elképzelésen alapszik, amely a fogyasztókat és a kistermelőket közvetlenül összekapcsolja, ezáltal lecsökkenti a közvetítési költséget, elérhető áron biztosít friss- és szezonális változatosságot kínáló-, egészséges- bio terményeket; mindemellett tisztességes megélhetést biztosít a természetszerű mezőgazdálkodást folytató családi termelők számára! 

Ebben a francia eredetű közösségi együttműködési formában a fogyasztók elkötelezik magukat egy környékbeli kisgazdálkodó mellett egy évre (a mi esetünkben legalább 4 hónapra), hogy ez alatt az idő alatt, a gazda által termelt terményeket (ez gazdaságtól függően lehet pl.: gyümölcs, zöldség, tojás, kenyér vagy sajt) és az ebből egységesen összeállított dobozokat egy előfinanszírozásos rendszerben vásárolják meg tőle. Cserében a gazdálkodó elkötelezi magát, hogy esetünkben pl: biozöldségeket vagy egyéb terményeket termel egy fix áron, melyeket rendszeresen elvisz egy elosztópontra. Az Évkerék Ökotanya esetében ez Szegeden heti rendszerességgel egy zöldségdoboz kiszállítását jelenti.


Létrejött a Helyi Pénzek Szövetsége


Létrejött a Helyi Pénzek Szövetsége
[Nemzetgazdaság] 2013.02.24 13:00

  A Bocskai korona, a Balatoni korona, és a Soproni kékfrank szervezete létrehozta a Helyi Pénzek Szövetségét. Az úgynevezett készpénz-helyettesítő fizetőeszközöknek leginkább a helyi tőke gyorsabb pörgésében lehet szerepük. Bár a közgazdászok többsége szerint érdemi gazdaságélénkítő hatásuk nem lehet, amíg a forint a hivatalos fizetőeszköz, de a helyi pénzek a turizmus szempontjából vonzerőt jelenthetnek. 

A Bocskai Korona programigazgatóját, Horváth Tibor azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy három főszereplő van a rendszerben, az egyik a lakos, aki fogyasztóként megjelenik, neki egyszerűen kimutatható az előnye hiszen minden elfogadó hely kedvezményt ad a nála vásárlónál ezzel ösztönözve azt, hogy nála költse el ezt a fizetőeszközt, a másik maga az elfogadóhely, ahol a többletforgalom megjelenik. Tehát a helyi kereskedők és vásárlók nem egy másik városba, megyeszékhelyre, nagykerhez vagy a városon kívülre viszik el a pénzüket, hanem nála fogják ezt elkölteni. A többletforgalomban pedig egyértelműen meg van a haszon, hiszen az árrés képzésében is le tud lecsapódni.

Forás...OrientPress Hírügynökség