2011. november 2., szerda

Olcsó épités / energiatakarékos és környezetbarát a bontott téglából épült Év Háza

Használt téglából és cserépből az átlagos anyagköltség töredékéből is felépíthető egy családi ház, ezt bizonyítja a 2010-es Az Év Háza verseny egyik győztese

A karcagi üveggyár bontásából származó,  nagyjából 12 ezer darab pecsétes tégla daraboként 20 forintba került (három éve), a használt hódfarkú cserép költsége 70 ezer forint volt.
  A régi tégla alapesetben semmivel sem rosszabb minőségű, mint az új, de a bontott anyagoknál hátrány, hogy beszerzésük sokkal hosszabb ideig tart, mint a hagyományos alapanyagoké, és a szállítás is problémásabb és időigényesebb, hiszen általában pakolni kel, nem úgy, mint a raklapra szerelet új építőanyagokat.
A 29 négyzetméter alapterületű, Budakeszin épített családi ház összesen 8,5 millió forintjába került a tulajdonosnak.
A modul rendszerben épült ház kétszintes, a tornác fölé nyúló lakótérrel együtt a hasznos terület 90 négyzetméter.



Az ingatlan környezetbarát módon, újrahasznosított alapanyagokból készült, saját szennyvíztisztítóval rendelkezik. A házat pelletkályhával fűtik.néha elektromos olajkályhával, a meleg vizet bojler adja, gáz nincs az épületbe vezetve.

Energiavesztesége minimális, ez egyrészt a legnagyobb kiadást jelentő háromrétegű thermo-üvegnek, de döntően a falba épített 30 centiméter vastag, egy tonna tömegű beépített újságpapír törmelékből készült hőszigetelő rétegnek köszönhető.
Az épület azért is olcsó, mivel a 25 centiméter vastag tégla tartószerkezettől 30 centiméterre egy 12 centiméter vastag téglafal húzódik, és a kettő közé került a hőszigetelés.
A fal hőáteresztő mutatója mindössze harmada egy korszerű, 38 centiméter vastag téglafalénak.
Tanulság? Annak sem kell lemondania a családi ház élményéről, akinek nincs rá 20-30 millió forintja!



4 éve olcsóbb volt
Amíg 4-5 éve magánerőből és rendkívül olcsón - 20-40 forintos darabáron - lehetett bontott téglát beszerezni, ma már ez jóval nehezebb és drágább. Mivel hamar divattá vált a bontott tégla, megugrott a keresletük is. Élelmes vállalkozók egész iparágat teremtettek a bontott építőanyagok kereskedelme köré, amely árfelhajtó hatással járt. A helyzet főként Pest megyében vált kritikussá: a tájékozatlan rózsadombi építkezők boldogan megvették a használt pecsétes téglákat, amelyek alig kerültek kevesebbe, mint az akciós új téglák...

Előnyök, hátrányok…
A régi tégla alapesetben semmivel sem rosszabb minőségű, mint az új. A megfelelőségről azonban valakinek hivatalosan nyilatkoznia kell. Jelenleg felelős tervezők definiálhatják ezt - akár ÉME tanúsítás nélkül is. Legjobb az építész nyilatkozata az építési engedély iránti kérelemben.
A bontott anyagoknál hátrány, hogy beszerzésük egészen biztosan hosszabb ideig tart, mint a hagyományos alapanyagoké. A szállítás is problémásabb és időigényesebb, hiszen az új raklaposan kerül forgalomba, a bontottat meg általában pakolni kell (vagy ha tisztítás után még raklapozzák is, annak ára van). Ha bontottat szeretnénk venni, akár már hónapokkal előre kezdjük el beszerezni a szükséges anyagokat.

Hol lehet bontott anyagot beszerezni?
Számos internetes oldal foglalkozik bontott anyagok kereskedésével. Ilyenek a bontottanyag.lap.hu, nemsitt.hu, megmaradt.hu, de az ismertebb aukciós portálokon is vadászhatunk különböző termékekre. Főleg épületgépészeti elemek közül találhatunk igen olcsó példányokat: alig használtakat, vagy utángyártottakat, sőt gyakran „kamionról leesett” azaz az eladóhoz kétes módon kerül darabokat is. A legjobb és legolcsóbb megoldás természetesen az, ha mi magunk vesszük kezünkbe a bontott anyagok beszerzését. Ismerősi hálón keresztül, építészektől, piacfigyeléssel, vagy csak egyszerűen nyitott szemmel járva az utcán meglepően sokat el lehet érni - ezt a Bártfai-Szabó család példája is bizonyítja, akik szintén önerőből akadtak rá a karcagi alapanyagra.

Mennyibe kerül?
Nagyméretű bontott téglát jelenleg 60-115 forint között vásárolhatunk. Ezek új ára 105-355 forint között van. Kisméretű téglát több helyen kínálnak 40 forintos áron, ám újat akcióban is kaphatunk 49 forintért. Főleg, ha kisebb gyártókhoz fordulunk. De építőanyag telepeken is nyugodtan alkudhatunk nagyobb tételű vásárlásnál, maximum nemet mondanak. Bontott tetőcserép már 40 forintért kapható, az újak ára 110 forintról indul.

A cikk forrása http://ingatlanmenedzser.hu/tippek/2011/5/3/20110502_bontott_tegla

1 megjegyzés:

  1. B30 téglából, 30cm kőzetgyapotból is megoldható lenne a falazás . 30-as fal 30cm kőzetgyapot 15cm külsőfallal .

    VálaszTörlés