2011. november 3., csütörtök

Olcsó építés / B30-as tégla / hőszigetelés a lényeges, nem pedig a tégla hővezető képessége.

A hazai lakásállomány jelentős része épült B30-as téglából, aminek hőátbocsátási tényezője durván háromszor rosszabb, mint a mostani szabvány szerint megengedett érték. Mégsem mondhatnánk, hogy a B30-as tégla rossz falazóanyag, csak éppen vastagon kell hőszigetelni. Nézzünk egy konkrét példát!

Kiindulási állapot: B30 tégla falazat hőszigetelés nélkül
 

Itt most a fal árával nem számoltunk, de annyit érdemes tudni, hogy a falazóelem kisebb mérete miatt a B30-as falazatot időigényesebb megépíteni, és azért valamivel költségesebb is, mintha a Porotherm 30 nútféderes téglát választjuk. Ugyanakkor a B30-as téglának nagyobb a fajlagos tömege, aminek a  környezeti hőmérséklet csillapításában és késleltetésében van fontos szerepe.

Tehát kiindulási állapotnak tekintjük a hőszigetelés nélküli B30-as falazatot, így 160 Ft/m3 gázárral számolva az éves fűtési költség kb 330 000 Ft.

Hőszigetelés variációk B30-as téglára

5 cm hőszigetelés alkalmazásával látványos eredmény érhető el, a fűtési költség 42 %-kal csökken és évente 144 000 Ft-ot takarítunk meg, a hőszigetelés beruházási költsége 7 éven belül térül meg.
(Tetszőlegesen kiválasztott falazóanyagoknak és hőszigeteléseknek az U-értékeit és árait megtalálod a falszerkezet kalkulátorban.) Ebben az esetben azért érhető el ilyen nagy csökkenés, mert az eredeti állapot nagyon rossz volt. További 11 cm hőszigeteléssel (ez így összesen 16 cm) ugyan már nem érünk el ilyen ugrásszerű változást, mégis ezt  a megoldást javasoljuk. Miért is? Vessünk egy pillantást a hőszigetelés árára! 11 cm további hőszigetelés négyzetméterenként csak 2 200 Ft többletköltséget jelent, hiszen a munkadíjat egyszer már megfizettük és csak az anyagdíj változik. A megtérülési idő ugyanannyi mindkét esetben, de 7 év után már a mi malmunkra hajtja a vizet a kezdeti nagyibb befektetés, hiszen a fűtési költség több, mint felét sikerült lefaragnunk!

Korszerűbb (Porotherm 30 N+F) téglával hogyan alakul a fűtési költség?


A Porotherm 30 N+F,azaz nútféderes vázkerámia tégla hőszigetelés nélkül tudja azt, amit a B30-as fal 5 cm hőszigeteléssel. Ugyanakkor hőszigetelés nélkül ez sem felel meg a szabványnak, arról nem is beszélve, hogy az épületenergetikai szabályozás jövőre szigorodni fog.
A legnagyobb tanulság azonban, ami levonható az összehasonlításból az az, hogyha kellőképpen hőszigetelünk, akkor a falazóelemek hővezetőképessége közti különbség egyre elenyészőbbé válik.


Forrás : http://www.csaladihaztervezes.hu/blog/a-hoszigeteles-a-lenyeges,-nem-pedig-a-tegla-hovezeto-kepessege



1 megjegyzés:

  1. A B30-as téglafal hőszigetelő képessége megegyezik egy 38cm kisméretű téglából készült fallal .

    VálaszTörlés